Архиве категорија: О Врњачкој Бањи

Поштовани посетиоци ово су стране на којима можете прочитате, основне и најважније појединости Врњачке Бање

Упознајте Врњачку Бању

Врњачкa Бањa Поштовани посетиоци,
хвала Вам на времену које сте одвојили да упозанте Врњачку Бању, краљицу бањског туризма, са свим њеним потенцијалима – привредним, културним, образовним….   Надамо се да ћете уживати у својеврсној шетњи кроз Врњачку Бању, на један до сада, необичан начин, са жељом да Вам представимо нашу и Вашу Бању на један сасвим другачији начин него што смо то до сада чинили, јер Бања поред туризма има и других потенцијала.
Пажљивим ослушкивањем језика,схватићете да је у Србији одомаћен израз: БАЊА. Примењујемо га, иначе, када пожелимо да кажемо колико нам је лепо, како нам је добро, како је све у најбољем реду-баш је БАЊА.
MANE PETAS MONTES, MEDIO NEMUS, VASPERE FORNES
(Ако желиш да будеш здрав, ујутру иди на брда, у подне у шуму, а увече на изворе)
Добро дошли у будућност!

Замак Културе Белимарковић Врњачка Бања

замак културеЗамак културе Белимарковић, подигнут је на падини изнад топлог извора. Грађен је по узору на северно-италијанско-пољске дворце, а по пројекту инжењера Павла Денића.
Иначе, Замак културе је некада био летњиковац генерала Јована Белимарковића, намесника краља Александра Обреновића.
Од 1968. године држава је од наследника генерала Белимарковића купила његов летњиковац и прогласила га културним добром од посебног значаја за Републику Србију.
У њему се данас налази Завичајни музеј и односи се на терирорију Врњачке Бање и околине, са арехолошком, етнографском, историјском, природњачком и уметничком збирком. Значајно је поменути да се у овом музеју чувају графичко туристичке и пропаганде збирке, старе разгледнице Врњачке Бање, збирка старих фотонегатива на стаклу, скулптуре, графике, слике…
Сталну поставку чине три изложбе: “Лађариште-праисторија Врњаца“, „Етнографско наслеђе Врњачке Бање“ и „Спомен соба ђенерала Белимарковића“. Уметничка збирка Замка културе, представља изузетно богат фонд српске графике, слика и скулптура из друге половине двадесетог века.